August 2016, UGC NET 

Question Paper-I with Answer

 

 

1. In a Ph.D. thesis which one is the correct sequence for showing scheme of Chapterisation ?


(A) Survey of related studies, Introduction, Design of the study, Data-Analysis and interpretation, Conclusions and generalisations, suggested further study, References, Appendix


(B) Introduction, Design of study, Data Analysis and Interpretation, Generalizations, Conclusions and Survey of related studies and suggestions for further research, References and Appendix


(C) Introduction, Survey of related studies, Design of study, Data-presentation; analysis & Interpretation, Formulation of generalization & Conclusions, Suggestions for further research, References & Appendix


(D) Survey of related studies, References, Introduction, Design of study, Data analysis and interpretation, Conclusions and generalizations, Suggestions for further research, Appendix


Answer: C

 

2. Which of the following is not the critical feature of qualitative research ?


(A) Actual settings are the direct source of data.
(B) Data take the forms of words or pictures.
(C) Seeking to establish relationships among measured social facts.
(D) Researcher becomes immersed in the situation, present or past related to the phenomena.


Answer: C

 

3. A detailed description of methodology of research is required in


(A) Thesis/Dissertation
(B) Symposium/Workshop
(C) Seminar paper/Articles
(D) Conference and Seminar Papers


Answer: A

 

4. Research ethics has a direct connection more often with which stages of research?


(A) Dening and delimiting the scope of research.
(B) Problem formulation and reporting of research ndings.
(C) Dening the population and deciding the sampling technique for research.
(D) Deciding about statistical techniques and data analysis.

Answer: B

 

 Read the following passage carefully and answer questions from 5 to 10:

Many aspects of the motion-picture industry and its constituent companies are dissimilar to those  observable in advanced-technology industries and rms. For instance, company longevity does not  represent a consistent concern across the two organisational contexts. In the advanced-technology  company for example, one new-product innovation – which is expected to generate nancial returns to  the rm – is insucient for the company to be successful.
Rather, a stream of new product innovations is required. By contrast with the independent production company of this case, each new lm – which is expected to generate nancial  returns to the principals – is sucient for the company to be successful. Any subsequent new lms involving the rm’s participants will be produced by a dierent independent company.As another instance, people’s learning is expected to have dierent contributors and beneciaries across the two organizational contexts. In the advanced-technology company, for  example, each new product innovation provides an opportunity for participants on the project team  to learn and acquire experience, and this same company intends to retain such participants, hence,  benet from their increased experience on the next project. By contrast with the independent  production company, each new lm provides an opportunity for participants on the project team to  learn and acquire this experience also, but this same company has little or no expectation of  retaining such participants, and hence, benetting from their increased experience in the next  project. Experience is paramount in the motion-picture industry. Generally, on lm projects, budgets  are very tight, and schedules are very demanding. People are hired largely based on their  experience and are expected to perform well immediately when called to do so. There is negligible  slack time or margin for learning through trial and error, but experienced people learn exactly  through trial and error. Because experience is valued so highly and lm-production houses have such  short time horizons, entry into the industry is very dicult for most people. Further, the role played by schools and colleges is minimal in this industry. Some skills and techniques can be  learned and rened through formal education (e.g., acting schools, theatre, lm degrees), but the  majority come through direct experience. Mentoring plays an important role. True, the lm  business focuses heavily on exploitation over exploration. Yet success of the industry as a whole is critically dependent upon learning and exploration overtime.

 

Answer the following questions:

5. What is not a consistent concern across the two organisational contexts ?

(A) Dissimilarity

(B) Product package

(C) Financial return

(D) Company longevity


Answer: D

 

6. What will be sucient for an independent production company to be successful ?


(A) New product innovations

(B) Financial returns from each new lm

(C) Active role by rm’s participants

(D) Organisational context


Answer: B

 

7. What does an advanced-technology company expect from the learning experience of its participants ?

(A) Benet for the next project

(B) Opportunity for more learning

(C) Little expectation of retaining them

(D) Help in marketing the previous product


Answer: A

 

8. What is not the expectation of an independent production company in the case of its participants ?

(A) Absence from the next project.

(B) Retention for the next project.
(C) Participation in the current project.

(D) Use of opportunity to acquire experience.


Answer: B

 

9. Why do lm production houses value experience highly ?

(A) Because of the importance of trial and error methods.

(B) Because of the margin for learning.
(C) Because of short time horizons.

(D) Because it allows easy entry to everyone into the lm world.


Answer: C

 

10. According to the author, what has been the focus of lm business ?


(A) Formal education
(B) Mentoring
(C) Exploitation

(D) Indirect experience


Answer: C

 

11. Internal and external factors that aect message reception by the students in the classroom are referred to as

(A) feedback

(B) fragmentation

(C) channelization

(D) noise


Answer: D

 

12. A teacher in a classroom has immediate control over


(A) the self, selected methods of communication and the message.

(B) the audience, the noise and  the reception.
(C) the feedback, the technology and the audience experience.

(D) the communication channel, other communicators, and external factors.


Answer: A

 

13. What do communicated words carry in a classroom situation ?


(A) Inspiration, controversy and introspection

(B) Diversion, criticism and irrationality

(C) Insipidity, irrationality, and non-acceptance

(D) Power, structure and tradition


Answer: D

 

14. As a good classroom communicator, you are supposed to know your


(A) audience emotions

(B) silent cues

(C) artful pauses

(D) counter arguments


Answer: C

 

15. Figure out the components of non-verbal communication in a classroom from the following :

(A) Facial expression, cultural space and seating arrangement

(B) Speed of utterance, feel good factor and acoustics

(C) High sound, physical ambience and teacher-learner distance

(D) Facial expression, kinesics and personal space


Answer: D

16. Which of the following are the basic factors of eective listening ?


(A) Opinionation, stare and glare and interruptions
(B) Aggressive questioning, continuous cues and frequent movement

(C) Me-too-ism, glancing sideways, and oering advice

(D) Acknowledgement of thoughts, reection, and asking open-ended questions


Answer: D

 

17. In a particular code, HOSPITALS is coded as HSOLSAPTI. The code of BIOLOGICALS will be


(A) BLICOALIOSG
(B) BOLGICAILOS
(C) SBLAOILOBCG
(D) BSILOALCOIG


Answer: D

18. In the series 1, 5, 13, 25, 41, ……. the next term is


(A) 59
(B) 63
(C) 61
(D) 68


Answer: C

 

19. At present, a mother is 3 times older than her son. After 5 years, the sum of their ages will be 70 years. The age of the mother after 10 years will be


(A) 40
(B) 55
(C) 45
(D) 60


Answer: B

 

 20. In the series AYD, BVF, DRH, GMJ, ? the next term is


(A) GLK
(B) HLM
(C) LHM
(D) KGL


Answer: D

 

21. C and D are sisters. A and B are brothers. E is son of A and brother of D. B is related to C as


(A) Brother
(B) Son
(C) Uncle
(D) Father-in-law


Answer: C

 

 22. Anil played 8 cricket matches. The mean (average) of the runs was found to be 80. After playing four more matches, the mean of the runs of all the matches was found to be 70. The total runs made in the last four matches is


(A) 400
(B) 300
(C) 200
(D) 100


Answer: C

 

23. If two propositions are connected in such a way that they cannot both be false although they may both be true, then their relationship is called


(A) Contrary
(B) Subcontrary
(C) Contradictory
(D) Subalternation


Answer: B

 

24. Which one among the following is not a characteristic of a deductive type of argument ?


(A) The conclusion follows from the premise/premises necessarily.
(B) The argument admits degree of complexity.
(C) The argument provides us knowledge about matters of fact.
(D) The argument must be either valid or invalid.


Answer: C

 

25. Select the code which states the condition of an invalid deductive argument :


(A) All the premises are true but the conclusion is false.
(B) Some of the premises are true but the conclusion is false.
(C) All the premises are false and the conclusion is also false.
(D) All the premises are true and the conclusion is also true.


Answer: A

 

26. Given below are two premises, with four conclusions drawn from them (taking singly or together); which conclusions are validly drawn ? Select the correct answer from the codes given below :


Premises :


(i) All bats are mammals.
(ii) Birds are not bats


Conclusions :


(a) Birds are not mammals.

(b) Bats are not birds.
(c) All mammals are bats.
(d) Some mammals are bats.


Codes :


(A) (a), (b) and (d)
(B) (b) and (d)
(C) (a) and (c)
(D) (b), (c) and (d)


Answer: B

 

27. When a denition implies a proposal to use the deniendum to mean what is meant by the deniens it is called

(A) Lexical denition

(B) Stipulative denition

(C) Precising denition

(D) Persuasive denition


Answer: B

 

28. Select the code which is not correct : An analogical argument is strengthened by

(A) increasing the number of entities.

(B) increasing the number of similar respects.

(C) reducing the claim made earlier stronger.
(D) making the conclusion stronger when premises remain unchanged.


Answer: D

 

Consider the following two tables (I and II) that show the percentage of students in each faculty at University and the number of foreign students in the Science faculty. These percentages have been rounded to the nearest whole number. There are a total of 1049 students in the science faculty. Study these tables I and II and answer the questions that follow (Questions 29 – 31):

 1

29. Approximately, what percentage of students in the Science faculty is that of foreign students ?

(A) 14%

(B) 9%
(C) 30%
(D) 11%


Answer: D

 

30. Approximately, how many students belong to the Engineering faculty ?


(A) 420

(B) 410

(C) 390

(D) 400


Answer: B

 

31. In case, there are 34 European medical students, then approximately, what is their percentage in the medicine faculty ?

(A) 13%

(B) 18%

(C) 12%

(D) 15%


Answer: D

 

A college has a total of 800 MCA students, 80% of whom are in class MCA-III and remaining are equally divided between class MCA-I and class MCA-II. The proportion of female students and the proportion of vegetarian students in the college are indicated as under  through the table. 
Answer questions 32 to 34 based on this information.

 

 2lib

For example, in the table above, 0.525 is the total proportion of female students and 0.53 is the total proportion of vegetarian students in the college.

32. What is the percentage of female students in class MCA-III ?


(A) 40
(B) 45
(C) 50
(D) 55


Answer: D

 

 33. What is the percentage of vegetarian students in class MCA-I ?


(A) 40
(B) 45
(C) 50
(D) 55


Answer: A

 

34. How many total non-vegetarian students are there in class MCA-I and class MCAII ?


(A) 72
(B) 88
(C) 78
(D) 92


Answer: B

 

35. Which of the following statements regarding the features of Information and Communication Technology (ICT) is/are true ?


I. ICT are the main instruments for the creation of computer networks and the applications based on them.
II. ICT support the spread of information and knowledge, separating the content from the place where it belongs physically.
III. The digital and virtual nature of most of ICT products allow the expenditure for them to be maximized.


Codes :


(A) I and II only
(B) I and III only
(C) II and III only
(D) I, II and III


Answer: A

 

36. If one GigaByte is equal to 230 Bytes of data storage, then 1024 TeraBytes is equal to ………….. bits of data storage.


(A) 250
(B) 253
(C) 240
(D) 256


Answer: B

 

37. The software used to navigate through the web is known as


(A) Website
(B) Web Browser
(C) Internet
(D) World Wide Web


Answer: B

 

38. With regard to e-mail, what does Bcc : mean ?


(A) Blind Computer Communication : – The users specied in the Bcc : field will get the e-mail and see the addresses in the to : and cc : fields.

(B) Blind Carbon Copy : – The users specied in the Bcc : field will get the e-mail and see the  addresses in the to : and cc : fields.
(C) Blind Computer Communication :- The users specied in the Bcc : field will get the e- mail but it  will be an audio le because this is how blind people get e-mail.
(D) Blind Carbon Copy : The users specied in the Bcc : field will get the e-mail but will not see  the addresses in the to : and cc : fields.


Answer: B

 

39. Random Access Memory (RAM), a form of computer storage, is a …………. memory.

(A) Non-volatile

(B) Volatile

(C) Permanent

(D) Secondary


Answer: B

 

40. In Computer Networking, HTTP is referred to as a stateless protocol as servers do not maintain any information about past client requests. HTTP is an acronym for


(A) Hyper Text Translation Protocol
(B) Hyper Text Transfer Protocol
(C) High TeraByte Transfer Protocol
(D) Hypervisor Test Translation Protocol


Answer: B

 

41. The arsenic pollution in ground water in Bangladesh and parts of India is due to


(A) industrial waste
(B) thermal power plants
(C) natural sources
(D) agricultural practices


Answer: C

 

42. Among the following air pollutants which directly impacts human health as well
as climate ?


(A) Soot
(B) Sulphur dioxide
(C) Oxides of nitrogen
(D) Chloro􀃖uoro carbons


Answer: A

 

43. Assertion (A): The problems of environmental sustainability are dicult to resolve.


Reason (R): Our understanding how environment works and how dierent human choices affect environment is inadequate.

Choose the correct code:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true  and (R) is false.


(D) (A) is false and (R) is true.


Answer: A

 

44. The percentage share of electrical power from solar energy in the total electric power generation from all renewable energy sources sought to be achieved by Indian government by the year 2022, is


(A) ~ 57.1%
(B) ~ 65.5%
(C) ~ 47.5%
(D) ~ 75%


Answer: A

 

45. As part of Intended Nationally Determined contributions, Indian government through additional forest and tree cover has resolved to create an additional carbon sink (in terms of carbon dioxide equivalent) by year 2030 to the extent of


(A) 3.5 to 4 billion tons
(B) 2.5 to 3 billion tons
(C) 1.5 to 2 billion tons
(D) 1 to 1.5 billion tons


Answer: B

 

46. Which of the following is a meteorological hazard ?


(A) Avalanche
(B) Coastal erosion
(C) Landslide
(D) Blizzard


Answer: D

 

47. Which of the following universities/institutes is ranked rst in the India Rankings 2016 ?

(A) Jawaharlal Nehru University, New Delhi

(B) Central University, Hyderabad

(C) Indian Institute of Science, Bangalore

(D) Institute of Chemical Technology, Mumbai


Answer: C

 

 48. Which of the following statements are correct about distance education in India?

(a) It supplements formal education.
(b) It reduces the cost of education.
(c) It replaces the formal education.
(d) It enhances access to education.

Select the correct answer from the codes given below :

Codes :
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)


Answer: C

  

 

49. Which of the following are statutory bodies ?


(a) Election Commission of India

(b) University Grants Commission (UGC)

(c) All India Council for Technical Education (AICTE)

(d) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

Select the correct answer from the codes  given below :

Codes :
(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (b) and (c)
(D) (b) and (d)


Answer: C

 

50. Which of the following statements are not correct in respect of Rajya Sabha ?


(a) It has same powers as those of Lok Sabha.

(b) It can pass a vote of no-condence against the Council of Ministers.

(c) It can amend a money  bill.
(d) It can be dissolved during emergency.

Select the correct answer from the codes given below :

Codes :


(A) (b) and (c)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b), (c) and (d)


Answer: D

 

51. Which of the following statement(s) is/are correct about the powers of the Governor of a State ?

(a) He has the power to dissolve the Legislative Assembly.
(b) He has the power to appoint judges of the State High Court.
(c) He has the power to grant pardon in case of death sentence.

(d) He has diplomatic powers.

Select the correct answer from the codes given below :

Codes :


(A) (a) only

(B) (a) and (b)

(C) (a), (b) and (d)

(D) (a), (b) and (c)


Answer: A

 

52. In which of the following cases, the principle of natural justice (Hear the other party) must be followed ?

(a) Dismissal of an employee

(b) Supersession of a municipality

(c) Threat to national security

(d) Disciplinary action against a student or an employee

Select the correct answer from the codes  given below :

Codes :


(A) (a) and (b)

(B) (a) and (d)
(C) (a), (b) and (d)

(D) (a), (b), (c) and (d)


Answer: C

 

53. Which of the following set of statements reects the basic characteristics of teaching ?

Select the correct alternative from the codes :

(i) Teaching is the same as training.
(ii) There is no dierence between instruction and conditioning when we teach.

(iii) Teaching is  related to learning.
(iv) Teaching is a ‘task’ word while learning is an ‘achievement’ word. (v) Teaching means giving  information.
(vi) One may teach without learning taking place.

Codes :
(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (iii), (iv) and (vi)

(C) (ii), (iii) and (v)

(D) (i), (iv) and (vi)


Answer: B

 

54. Which of the following factors aect teaching ? Choose the correct code to indicate your answer.

(i) Teacher’s internal locus of control.

(ii) Learner-motivation.

(iii) Teacher’s biographical data.

(iv) Teacher’s self ecacy.
(v) Learner’s interest in co-curricular activities.

(vi) Teacher’s skill in managing and  monitoring.
(vii) Teacher’s knowledge of the subject including general knowledge.

Codes :
(A) (i), (ii), (iv), (vi) and (vii)

(B) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

(C) (iii), (iv), (v), (vi)  and (vii)

(D) (ii), (iii), (iv), (v) and (vi)


Answer: A

 

55. Which combination of methods of teaching is likely to optimise learning ?

(A) Lecturing, discussions and seminar method

(B) Interactive discussions, planned lectures and PowerPoint based presentations

(C) Interactive lecture sessions followed by buzz sessions, brainstorming and projects 

(D) Lecturing, demonstrations and PowerPoint based presentations M


Answer: C

 

56. Assertion (A): Teaching aids have to be considered as eective supplements to instruction.

Reason (R): They keep the students in good humour.

Choose the correct answer from the codes given
below :

Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true,  but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: B

 

57. The purpose of formative evaluation is to


(A) grade students’ learning outcomes.
(B) accelerate students’ learning performance.
(C) check students’ performance graph.

(D) provide feedback to teacher e􀃠ectiveness.


Answer: B

 

58. Which of the following learner characteristics are likely to influence the effectiveness of teaching aids and evaluation systems to ensure positive results?
  1. Learner's family background, age and habitation.
  2. Learner's parentage, socio-economic background and performance in learning of the concerned subject.
  3. Learner's stage of development, social background and personal interests.
  4. Learner's maturity level, academic performance level and motivational

Answer: D

 

59. For advancing knowledge, the latest strategy used by mankind is


(A) consulting an authority
(B) deductive reasoning
(C) Scientific thinking

(D) Inductive reasoning

Answer C

 

60. There are two sets given below, Set-I consists of methods of research and Set-II indicates their procedural characteristics. Match the two sets and choose your answer from the codes given below :

(Research method)

  1. Experimental method
  2. Expost facto method
  3. Descriptive method
  4. Symbolic interactionism
  5. Action research

(Procedural Characteristics)

  1. Interventions to ameliorate a given situation
  2. Explaining patterns of behaviour in terms of meanings and their representations which people share.
  3. Manipulating an independent variable in controlled conditions and measuring its effect on dependent variable.
  4. Depending on primary and secondary sources of data.
  5. Obtaining information concerning the current status of phenomena.
  6. Observing the effect on dependent variable and making probes into factors/variables which explain it.
  7. Exegetic analysis.

Codes :

         a b c d e

(A) i iii iv v vii

(B) iii iv v vi vii

(C) i ii iii iv v

(D) iii vi v ii i

Answer: D